zondag 28 december 2014

Vrouwen gezien als betere CEO

In mijn vorige post Ambitiekillers vertel ik over het feit dat vrouwen nog steeds een achterstand hebben wat betreft hogere functies in organisaties. Hoe kunnen we nu het beste omgaan met dit fenomeen.


Bekijk hier de video



Wat ik opvallend vind in het dagelijkse zakenleven is het feit dat vrouwelijke CEO’s steeds meer lof krijgen voor hun succes dan hun mannelijke gelijke. Er is waargenomen dat ze competenter zijn en meer gericht op relaties zouden zijn dan mannen. Dit concludeert Ashleigh Rosestte na een peiling onder 323 studenten van haar universiteit, Duke University in de Verenigde Staten.

Betere competenties
De ondervraagde studenten kregen krantenberichten te lezen over succesvolle mannelijke en vrouwelijke CEO’s. Vervolgens werd er gevraagd naar hun indrukken wat betreft competenties en vaardigheden in relaties. Vrouwelijke CEO’s kwamen in deze peiling beter uit de bus. (We still got it)

Voordelen vrouwelijke CEO
De krantenberichten over de CEO’s waren fictief; het ging de onderzoekers alleen om de conclusies die de deelnemers zouden trekken. Of de conclusies op waarheid zijn berust, is niet onderzocht. Desondanks kwam Ashleigh Rosestte zelf tot de conclusie dat vrouwelijke leiders (in spe) deze perceptie in hun voordeel moeten gebruiken en dus moeten uitbuiten. Op dit laatste punt valt er nog veel te winnen.

Conclusie
Uit onderzoek blijkt dus dat vrouwen een betere CEO kunnen zijn, maar uit de praktijk blijkt dat er nog steeds een achterstand is van vrouwelijke leiders. Wat kunnen we hier nu mee?
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vrouwen hun competenties kunnen laten zien binnen een organisatie?


Heb jij een idee? Ik hoor graag je mening

In mijn volgende post geef ik een stappenplan  voor het waarmaken van je ambitie. 

woensdag 24 december 2014

Ambitiekillers

HOE COMBINEER JIJ WERK EN ZORG VOOR DE KINDEREN? EN IS HET MOGELIJK OM AMBITIEUS TE BLIJVEN TERWIJL JE DE ZORG VOOR KINDEREN HEBT? HEB JIJ JE AMBITIE OPGEGEVEN (TIJDELIJK) OF IS JE AMBITIE VERSCHOVEN NAAR DE ZORG VOOR JE KINDEREN?

 











VOLGENS ESTHER MOLLEMA, DIRECTEUR VAN BUREAU DIRECTION DAT ZICH OP LEIDERSCHAPSTRAININGEN VOOR VROUWEN RICHT, ZIJN ER GROFWEG 10 VALKUILEN DIE DE DOORSTROOM VAN VROUWEN NAAR EEN VOLGENDE POSITIE KUNNEN BEMOEILIJKEN.

VALKUIL 1: NIET DUIDELIJK GENOEG JE AMBITIE UITSPREKEN
Veel vrouwen zijn meer afwachtend dan mannen en zeggen niet duidelijk wat ze willen, terwijl dat voor het maken van een carrière wel nodig is.
Mijn ervaring:
Gelukkig heb ik een man die mij 100% stimuleert om mijn ambitie waar te maken. Terwijl hij mega druk is met zijn werk vind hij juist dat het nu tijd voor mij is. Ik heb nu de kans om bepaalde doelen waar te maken en hierdoor een betere toekomst te creëren voor mij en mijn gezin. Mijn doorzettingsvermogen draagt hierin ook bij, ik stop niet voordat ik bereikt heb wat ik wil bereiken.

VALKUIL 2: HET NIET KENNEN/AANVOELEN VAN DE GESCHREVEN EN ONGESCHREVEN REGELS VAN SUCCES IN JE ORGANISATIE
Zo worden bij sommige bedrijven veel beslissingen niet in de vergadering genomen, maar bij het koffiezetapparaat, vóór de meeting. Mannen pikken dat soort regels sneller op.

VALKUIL 3:
GEEN NETWERK MET DE BESLISSERS ONDERHOUDEN
Vrouwen hebben wel een groot sociaal netwerk binnen een organisatie, maar vaak niet met de mensen die over de benoemingen gaan.
Mijn ervaring:
Zelf heb ik hier niet zo heel veel ervaring mee, maar wat ik wel heb ervaren is dat vrouwen misschien wat afwachtend zijn als het gaat om promotie/loonsverhoging. Wachten bijvoorbeeld langer een gesprek af over functie-eisen dan mannen.                                                     


  
















VALKUIL 4: ONDUIDELIJKE AFSPRAKEN MAKEN MET JE PARTNER OVER DE ZORG VOOR KINDEREN
Ook vrouwen met veel ambitie en een fulltime baan maken deze fout, waardoor ze hun kans om werk en kinderen langdurig goed te combineren verkleinen.
Mijn ervaring: Een tijd lang heb ik een fulltime functie gehad als leidinggevende. Ja, ik moet toegeven dat het plannen is en ook een kwestie van goed afspreken wie de kinderen ophaalt en wegbrengt. Ook hadden wij een duidelijk rooster gemaakt met wanneer ze naar de kinderopvang zouden gaan en wie er eventueel nog kwam oppassen. Heerlijk, timemanagement.

VALKUIL 5: GLAZEN PLAFOND THUIS
Veel vrouwen nemen thuis de meeste huishoudelijke taken op zich, waardoor ze niet genoeg energie aan hun werk kunnen geven.
Mijn ervaring:
Dit heeft te maken met het duidelijk afspreken en uitspreken. Zoals ik al eerder zei: mijn man staat voor 100% achter me en weet waar ik nu mijn energie aan wil besteden. Hij helpt me dus in een aantal huishoudelijke taken. Niet dat ik zelf niks meer doe, maar ik ontvang meer ondersteuning.

VALKUIL 6: JE EEN BUITENBEENTJE VOELEN IN JE TEAM
In organisaties die de voordelen van diversiteit tussen mannen en vrouwen niet kennen, kunnen vrouwen minder makkelijk aarden dan mannen. Mensen hebben een voorkeur voor homogene teams, waarin iedereen op elkaar lijkt.
Mijn ervaring:
Ik heb voor een lange tijd in de detailhandel gewerkt (Dames & Heren mode) en in mijn team was een goede afwisseling tussen dames en heren. Ik ben van mening dat dit goed is voor de onderlinge verhoudingen. Met een man communiceer je anders, en af en toe is dit wel prettig. Ik heb het dus als fijn ervaren dat er diversiteit was tussen mannen en vrouwen. Nooit heb ik me een buitenbeentje gevoeld. Goede afspraken en open & duidelijke communicatie.


VALKUIL 7: MINDER VERDIENEN
Minder verdienen dan je mannelijke collega’s in dezelfde functie. Dit gebeurt nog in veel organisaties in Nederland en is een echte demotivator voor vrouwen.
Mijn ervaring:
Hier heb ik geen ervaring mee. Ik weet wel dat in verschillende functies en organisaties dit van toepassing is. Zo zou het niet moeten zijn. Wanneer een vrouw dezelfde functie uitvoert als een man zou dit gewaardeerd moeten worden met een salaris. Wanneer er voldaan kan worden aan de functie eisen(ongeacht geslacht) moet dit gelijk beloont worden. Hopelijk hoef ik dit niet mee te maken (mocht dit wel het geval zijn dan zal ik daar een heftig stokje voor steken)


VALKUIL 8: BLIJVEN HANGEN
Blijven ‘hangen’ bij een organisatie met een niet goed functionerende leidinggevende die je niet actief helpt om verder te komen in je loopbaan.
Mijn ervaring:
Check. Helaas heb ik dit mee gemaakt. Mijn leidinggevende op dat moment wilde duidelijk niet meewerken aan mijn toekomst. Heb meerdere malen aangegeven dat ik door zou willen groeien, meer verantwoordelijkheden & uitdaging nodig had en dat ik eventueel ook een werk leer traject in zou willen. Helaas is hier nooit gehoor aan gegeven. Op een gegeven moment heb ik zelf de keuze gemaakt om te investeren in mijn toekomst en heb ik ontslag genomen. Ik heb me ingeschreven voor een opleiding en een organisatie gezocht waarin ik doorgroeimogelijkheden had en ook interne opleidingsmogelijkheden had. Nooit spijt gehad van dit besluit. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet verder komt en je hebt de mogelijkheid om iets anders te doen zou ik dit zeker doen.
 

VALKUIL 9: NIET GOED OM KUNNEN GAAN MET TEGENSLAG
En daardoor steeds voorzichtiger opereren. Maar je hebt geen voorspoed in je loopbaan zonder af en toe een tegenslag.
Mijn ervaring:
Iedereen kent tegenslagen. Het is vallen en opstaan. De vraag is alleen: hoe ga ik ermee om. Ik probeerde altijd te kijken wat ik ervan kon leren om het vervolgens de volgende keer beter te doen. Soms had ik hulp nodig van een collega maar het was een leer proces.

VALKUIL 10: VERKEERDE ASSOCIATIES
Onbewust associëren we mannen nog steeds meer met leiderschap dan vrouwen: daardoor gaan veel hoge posities naar mannen, ook als een vrouw een betere kandidaat is.
Mijn ervaring:Helaas is dit de essentie van mijn onderwerp. Waarom kunnen vrouwen geen topfuncties hebben? Het antwoord heb ik nog steeds niet gevonden. Misschien weet jij het?


Ik zou graag willen weten welke valkuil jij hier aan toe willen voegen of welke ervaring jij hierin hebt?

maandag 22 december 2014

Mijn voorbeeld

Mijn post “Vrouwen zo vrij als een vogeltje” heeft nogal wat reacties teweeg gebracht. Misschien omdat mensen het niet eens waren met mijn standpunt of omdat ze het niet snapten. Graag wil ik hier nog op ingaan.
Ik eindigde mijn post met de uitspraak:
“Het is absoluut mogelijk om alles te bereiken wat je wil zolang je er zelf maar achter staat.”

 


Oprah Winfrey
Een goed voorbeeld voor deze uitspraak is Oprah Winfrey. Deze Amerikaanse tv-presentator, actrice, producer, filantroop en ondernemer werd geboren op 29 januari 1954, in Kosciusko, Mississippi. Na een onrustige jeugd in een kleine boerengemeenschap, waar ze seksueel werd misbruikt door een aantal mannelijke familieleden en vrienden van haar moeder, Vernita, verhuisde ze naar Nashville om te leven met haar vader, Vernon, een kapper en zakenman. Zij ging naar Tennessee State University in 1971 en begon toen met werken in radio- en televisie-uitzendingen in Nashville. Dit is het begin van een glasrijke carrière.
Dit zie ik als een groot voorbeeld voor mijn bovengenoemde uitspraak. Deze vrouw had een ambitie en deed er alles aan om deze waar te maken. Niets was haar te veel. Ze overkwam een onprettige jeugd, en maakte haar dromen waar.

 Mijn interpretatie
Al een aantal jaren volg ik Oprah omdat ik haar een grote inspiratie vindt. Niet alleen voor de maatschappij maar ook voor mensen die even niet weten hoe ze verder moeten met hun leven. Niet altijd heb je alle middelen tot beschikking om iets van je leven te maken en je ambitie waar te maken. Maar wanneer je een ambitie en doelen hebt kun je met doorzettingsvermogen en de juiste mentaliteit alles bereiken. Kijk maar naar Oprah. Van niets naar iets. Toen ze klein was had ze niets maar omdat ze perse iets van haar leven wou maken heeft ze nu bereikt wat ze heeft bereikt.


Ik zou graag van je willen weten wie jou voorbeeld is?
Mijn volgende post gaat over ambitiekillers. Welke valkuilen zijn er bij het waarmaken van je ambitie?





dinsdag 16 december 2014

YES WE CAN

YES WE CAN, de politiek is het ermee eens!
Eindelijk doet een vrouwelijke politica eens haar mond open. Naar aanleiding van een interview met PVDA politica Guusje ter Horst bij Pauw & Witteman kopte De Volkskrant 'Sprong vrouwen naar toppositie bij overheid weer veel lastiger,'
Na het kabinet-Rutte is het aantal vrouwelijke bestuurders en ambtenaren flink vastgelopen. Slechts 26% van de Rijksoverheid
is vrouw. Oud-minister Guusje ter Horst pleitte tijdens kabinet-Balkenende IV voor meer genderdiversiteit bij de overheid.
Topmanagers
Moet het genderquotum wel of niet worden ingevoerd? Doen sollicitatiecommissies wel voldoende hun best om geschikte vrouwen te vinden? Hoe kunnen vrouwen beter leren hun ambities te verzilveren? Dit waren enkele vragen die tijdens het kabinet-Balkenende IV de politiek bezig hield. Met als gevolg dat het aantal vrouwelijke topmanagers bij de Rijksoverheid steeg. Met het kabinet-Rutte sloeg deze tendens echter weer om en zo ook de groei in topvrouwen.

Vrouwenquotum

Ondanks dit feit heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen die grote bedrijven  dwingt om minimaal 30 procent van hun bestuur uit vrouwen te laten bestaan. Daarmee lijken de leden van de Eerste Kamer weer een andere koers te hebben genomen. Al werd eerder datzelfde jaar een voorstel voor een vrouwenquotum van 40 procent door Europees Commissaris Viviane Reding door Den Haag afgewezen.

Verschil in gender

Al ben je wit, zwart, man of vrouw het moet niet uitmaken! Wanneer iemand de ambitie, de kansen en de kwaliteiten bezit om een dergelijke functie te beoefenen moet dit mogelijk zijn. Er moet geen actief diversiteitbeleid voor nodig zijn om dit allemaal waar te kunnen maken.

Het moet gewoon gebeuren omdat het kan.

                          

zondag 14 december 2014

We zijn het zat!

In mijn vorige blogpost konden jullie lezen dat de schrijfster, Noortje Pelikaan, en historica Lotte Schouten,  vinden dat vrouwen volkomen vrij zijn om te doen wat ze willen. Een traditioneel bestaan dat bestaat uit: huisje, boompje, beestje en hierbij is een topbaan duidelijk niet belangrijk.


Laten we eens kijken hoeveel duwtjes in de in de rug richting een traditionele rol van vrouwen er zijn vanuit de maatschappij:
1.Wanneer je bij je werkgever meldt dat je zwanger bent, loop je
   grote kans dat je ontslagen wordt. Vrouwen zijn er toch om voor de
   kinderen te zorgen?
2.Een conservatieve mentaliteit die ervan uit gaat dat vrouwen voor
   kinderen zorgen. Moeders die meer dan drie dagen betaald werk
   willen verrichten, zijn egoïstische feministen. En dames, je
   krijgt geen kinderen om ze vervolgens achter te laten bij een
   kinderopvang.
3.Een arbeidsmarkt waar vrouwen, ook zonder ontslag wegens
   zwangerschap, structureel minder loon krijgen voor hetzelfde werk, 
   en/of het nadeel ondervinden.
4.Een arbeidsmarkt waar vrouwen, ook zonder ontslag wegens
   zwangerschap en dat mindere loon, structureel minder kans maken
   op
promotie, gespot worden als talent, een mentor toegewezen krijgen,
   een
klimaat tegenkomen waarin je je welkom voelt.
5.Punten 1, 3 en 4 komen neer op: vrouw, blijf thuis! Liefst bij de
   kinderen!
Want het gezin is het belangrijkste, zonder dat ben je niks en
   niemand. En kijk vrouwen passen hun ambities toch wel aan.
   Die vangen zulke signalen
namelijk op en trekken hieruit inderdaad
   hun eigen conclusies.
6.Kom je op de televisie? Geef jij je mening op internet?
   Anonieme
negatievelingen maken je af. Discussies over
   partneralimentatie?
Pleiten voor een representatiever aantal
   vrouwelijke gasten bij programma’s
die van ons belastinggeld
   betaald worden? Maak je borst maar nat. Éen en al
haat!
   Vrouwen mogen niets vragen, we moeten zwijgen en thuis blijven
   want
de openbaarheid is niks voor je.
7.Onderwijs waarbij de vrouwen al vroeg leren dat ze beter
   geen vak zoals
wiskunde of economie kunnen kiezen, en dat een
   loopbaan als fotomodel echt
geweldig is, want dan kun je de wereld    
   veranderen en ga je vast en zeker een florissante toekomst tegemoet.
8. Bezuinigingen op emancipatie, afschaffen van het emancipatiebeleid,
    en
kunnen we het laatste beetje budget voor emancipatie niet beter
    helemaal
opheffen en wegbrengen naar Defensie?


Zo kan ik nog wel even doorgaan. De maatschappij zit vol met deze
‘leuke’ duwtjes in onze rug. We zijn er klaar mee, we zijn het zat. Waarom
bepaalt iedereen toch voor ons wat wij moeten doen. Nee dames,
wanneer je een ambitie, droom of passie hebt. Maak hem waar, volg
hem en bereik je doel. We wensen niet geplaatst te worden in hokjes, met
het bordje ‘huismoeder’ erboven. Ook wij mogen topfuncties hebben, onze
ambitie nastreven en doen wat wij willen.


De volgende keer zal ik meer schrijven over hoe een belangrijke politica denkt over vrouwen aan de top!

vrijdag 12 december 2014

Vrouwen: Zo vrij als een vogeltje


'Vrouwen moeten vrij zijn om te kunnen kiezen voor het traditionele rollenpatroon'. Het streven naar meer vrouwen op tv creërt juist ongelijkwaardigheid. 'We moeten ophouden met vrouwen ongewild in een slachtofferrol te duwen.' Dit zijn de woorden van schrijfster historica Lotte Schouten en tekstschrijver Noortje Pellikaan.

Het is momenteel weer het onderwerp van discussie: vrouwen en hun zichtbaarheid in de maatschappij. Er moeten meer vrouwen aan de top en ze moeten vaker plaats nemen aan tafel in prominente talkshows. Soms vraag ik me af: waarom al die ophef?

WERELD DRAAIT DOOR
Wederom is het weer het onderwerp van gesprek aan tafel bij De Wereld Draait Door. De noodzaak om de discussie over vrouwen aan de top weer op te rakelen is voor mij een raadsel. Waar komt deze behoefte vandaan? En wie houd er bij hoeveel vrouwen er in de top van een bedrijf werken? Ze hebben de kans en worden gevraagd, maar blijkbaar willen sommige vrouwen gewoon niet.
Dit geldt ook voor vrouwen aan de top en het zogenaamde glazen plafond waar econoom Marike Stellinga in haar boek De mythe van het glazen plafond mee heeft afgerekend. Vrouwen kunnen de top bereiken, maar ambiëren dat niet altijd. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker uitte onlangs in De Wereld Draait Door haar verontwaardiging over het feit dat nog steeds veel vrouwen na drie jaar samenwonen hun carrière op een lager pitje zetten dan hun man. Dit doen ze echter geheel vrijwillig, dus vanwaar alle verontwaardiging?

Wellicht moeten we accepteren dat vrouwen minder snel geneigd zijn een carrière na te streven als daar geen noodzaak toe is. Ze kunnen alsnog bezig zijn met het nastreven van hun ambitie maar wellicht op een ander niveau.
Moeten we alle vrouwen die naar de ‘beroemde’ huishoudbeurs gaan overtuigen van de noodzaak zich te interesseren voor meer participatie van vrouwen in de media en het bedrijfsleven? Wat als veel vrouwen gewoon gelukkig zijn en zich prima

VRIJHEID EN GELIJKHEIDEmancipatie gaat over vrijheid en gelijkwaardigheid. Vrouwen moeten zich vrij kunnen voelen om te kiezen voor het traditionele rolpatroon OF voor het waarmaken van hun ambitie. Vrouwen zouden schaamteloos een carrière moeten kunnen nastreven, moeder of geen moeder. Ze hoeven zich niet egoïstisch te voelen als hun ambitie een kinderwens in de weg staat.
Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig aan elkaar. Veel feministes dragen, bedoeld of onbedoeld, bij aan het stigmatiseren van vrouwen. Door een norm te stellen creëer je juist de ongelijkwaardigheid waar we zo graag vanaf willen. Het is niet per se nodig om meer vrouwen op televisie of in de top van het bedrijfsleven te zien. De Nederlandse vrouw heeft geen behoefte aan medelijden.
De Nederlandse vrouw bezit voldoende vrijheid en kansen om de top te bereiken of op tv te schitteren, als ze zelf deze ambitie heeft.
Het is absoluut mogelijk om alles te bereiken wat je wil zolang je er zelf maar achter staat.

WAAR EEN WIL IS IS EEN WEG

woensdag 10 december 2014

Woman can have it all






Check out the video here


Deze vrouw zet mijn vorige post kracht bij. Popdiva Beyonce staat voor de rechten en kracht van de vrouw, toont enorm veel doorzettingsvermogen en wilskracht om haar ambities waar te maken en wil met haar boodschap een heleboel andere vrouwen inspireren.

Are you inspired?

maandag 8 december 2014

We are back

Tot nu toe heb ik het voornamelijk over AMBITIE gehad, maar waarom leg ik de link naar TRADITIE? Dat zal ik je uitleggen.

Prehistorie
Zelfs voor de opkomst van het Christendom, in de prehistorie, was er een vastgestelde taakverdeling tussen mannen en vrouwen. De mannen jaagden en de vrouwen deden het andere werk, zoals voedsel verzamelen en de kinderen verzorgen. In de loop van de tijd veranderde de samenleving en dus ook de taken. Toen er een agrarische samenleving was werd er bijvoorbeeld niet meer gejaagd, maar deed de man wel het zwaarste werk op het land. Ook in de stedelijke samenleving oefenden de mannen een ambt uit en waren het de vrouwen die alle andere taken verrichten. Altijd dus die mannen die het “echte werk” deden. De vrouwen werden vaak als minderwaardig en dom gezien. Een uitspraak als: “Dat kan ze niet, ze is maar een vrouw,” was niet schokkend voor een lange periode.

Dolle Mina’s

Vanuit de geschiedenis wordt ook verklaard: vrouwen traden in Nederland veel later toe tot de arbeidsmarkt dan in andere Europese landen. Dat kwam onder meer omdat Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog. "Terwijl de Nederlandse mannen gewoon doorwerkten, gingen in de omringende landen mannen eropuit om oorlog te voeren. Hun vrouwen namen het werk van hen over: zij moesten de trams gaan besturen en in de fabrieken gaan werken, terwijl de mannen elkaar uitmoordden."
Als je denk aan de Dolle Mina’s kunnen we eigenlijk zeggen dat er maar weinig feministes waren. Toch hebben deze Mina’s in korte tijd veel veranderingen teweeg gebracht. Helaas bleken deze veranderingen veel minder radicaal dan een groot aantal vrouwen destijds gehoopt hadden. De energie van deze vrouwen is gaan zitten in het veroveren van een vaste positie op de arbeidsmarkt. Hierdoor veranderde er niet veel in de machtsverhoudingen.


"In ons land is de slogan heel lang geweest dat moeders niet buitenshuis hoefden te werken omdat ze voor hun kinderen moesten zorgen. De ambitie die vele vrouwen hebben maken ze nu eindelijk waar en communiceren open, eerlijk en duidelijk. Dit is wat ik wil en ik ga ervoor!

Het tij is gekeerd: Thank god for that

zaterdag 6 december 2014

The winner takes it all

Blijf eeuwig & altijd in je AMBITIES en dromen geloven,
en laat ze zeker niet door iemand anders beroven,
die zeggen daar niet in te geloven.
Dit zijn vaak de mensen die niet in zichzelf durven te geloven,
en het niet kunnen zien dat zulke positieve mensen
ook werkelijk hun dromen kunnen laten uitkomen.
Ze zullen je proberen af te kraken of te ontmoedigen,
maar ga hun afkrakende kritiek met een lachertje af
want in feite projecteren ze hun angst en onzekerheid op jou af.
 
Blijf vol vertrouwen werken aan je AMBITIES & dromen,
en geloof er in dat ze op een dag ook werkelijk uit zullen komen
                                     
 


woensdag 3 december 2014

Woman on top

Kunnen we zeggen dat er een maatschappij waar vrouwen een hoofdrol spelen in aantocht is?

Laatst las ik een artikel in OPZIJ, genaamd Ambities voor jonge vrouwen onder de loep. Hierbij ondervroeg OPZIJ 300 jonge vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Hun moeders, die gemiddeld rond de 50 jaar zijn, vormden de eerste generatie vrouwen die in plaats van thuis bleven gingen werken. Ze wilden weten of het voor hun ambities en de verwachtingen van de toekomst uitmaakte of hun moeder een baan had en dus niet thuis was. Steeds meer jonge ambitieuze meiden doen het super goed op school, werken steeds meer en hebben als voorbeeld: hun MOEDER.

Een goed voorbeeld:
Mijn moeder heeft de opleiding tot verpleegkundige gedaan en heeft een aantal jaren hard gewerkt. Toen kwamen de kinderen! Waaronder ik dus. Helaas was ze toentertijd voor een langere periode niet in de gelegenheid om te werken. Maar na een aantal jaar, toen ze inmiddels rond de 50 was, begon het weer te kriebelen. Hup, een gelijk actie ondernemen. (Ambitie is actie) Ze deed een herintreders cursus, begon weer met werken in de zorg (waar ze jaren geleden ook al in thuis hoorde) en inmiddels heeft ze een belangrijke rol in het team van een zorginstantie.
Dus voor mij geldt ja: mijn MOEDER is zeker van invloed op de manier waarop ik met mijn ambitie omga. En JA mijn moeder was vroeger ook altijd thuis om voor ons te zorgen. Wanneer we uit school kwamen stond er altijd een lekker kopje thee klaar. Gelukkig heeft ze wel altijd de activiteiten gedaan die ze leuk omdat ze voor deze activiteiten een passie had.


Wat is jullie mening hierover? Is jullie manier van streven naar doelen veranderd door de rol van je moeder?
Ik hoor graag jullie mening.

maandag 1 december 2014

This is how it works


                                                       This is how it works..
 
                                  Inspirerende woorden van een inspirerende man