maandag 8 december 2014

We are back

Tot nu toe heb ik het voornamelijk over AMBITIE gehad, maar waarom leg ik de link naar TRADITIE? Dat zal ik je uitleggen.

Prehistorie
Zelfs voor de opkomst van het Christendom, in de prehistorie, was er een vastgestelde taakverdeling tussen mannen en vrouwen. De mannen jaagden en de vrouwen deden het andere werk, zoals voedsel verzamelen en de kinderen verzorgen. In de loop van de tijd veranderde de samenleving en dus ook de taken. Toen er een agrarische samenleving was werd er bijvoorbeeld niet meer gejaagd, maar deed de man wel het zwaarste werk op het land. Ook in de stedelijke samenleving oefenden de mannen een ambt uit en waren het de vrouwen die alle andere taken verrichten. Altijd dus die mannen die het “echte werk” deden. De vrouwen werden vaak als minderwaardig en dom gezien. Een uitspraak als: “Dat kan ze niet, ze is maar een vrouw,” was niet schokkend voor een lange periode.

Dolle Mina’s

Vanuit de geschiedenis wordt ook verklaard: vrouwen traden in Nederland veel later toe tot de arbeidsmarkt dan in andere Europese landen. Dat kwam onder meer omdat Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog. "Terwijl de Nederlandse mannen gewoon doorwerkten, gingen in de omringende landen mannen eropuit om oorlog te voeren. Hun vrouwen namen het werk van hen over: zij moesten de trams gaan besturen en in de fabrieken gaan werken, terwijl de mannen elkaar uitmoordden."
Als je denk aan de Dolle Mina’s kunnen we eigenlijk zeggen dat er maar weinig feministes waren. Toch hebben deze Mina’s in korte tijd veel veranderingen teweeg gebracht. Helaas bleken deze veranderingen veel minder radicaal dan een groot aantal vrouwen destijds gehoopt hadden. De energie van deze vrouwen is gaan zitten in het veroveren van een vaste positie op de arbeidsmarkt. Hierdoor veranderde er niet veel in de machtsverhoudingen.


"In ons land is de slogan heel lang geweest dat moeders niet buitenshuis hoefden te werken omdat ze voor hun kinderen moesten zorgen. De ambitie die vele vrouwen hebben maken ze nu eindelijk waar en communiceren open, eerlijk en duidelijk. Dit is wat ik wil en ik ga ervoor!

Het tij is gekeerd: Thank god for that

Geen opmerkingen:

Een reactie posten